8 september 2007

>> Långlopp

LidaLoop

6,5 mil MTB : 2007-06-10

I helgen deltog jag i LidaLoop, som är en mountainbike tävling på 65 km. Inför loppet körde jag mtb-spåret i Ursvik tre gånger samt tog ett par långturer mellan 25 och 55 km. Fast jag har kanske hyfsat grundkondis med lite löpning och goshindo i botten. Jag köpte mig också en ny mountainbike med fjädring, som är riktigt trevlig att cykla. Sedan var det dags.

Och jag kom i mål. Fast inte på det sätt, och inte på den tid jag hade trott. Starten och början av loppet gick bra. Även om solen stekte, dammet var tjockt och jag insåg att jag borde ha tränat betydligt mer. Första loopen (23km) körde jag på 1:16 vilket jag ändå var nöjd med. Sedan kom jag in i andra andningen och ökade tempot en smula. Det kändes riktigt bra på andra loopen. Dock började jag få lite ont i ryggen efter alla rötter och stenar i skogen. Så jag hade nog tankarna på det istället för på vägen. Annars hade jag nog tittat efter lite bättre.

För efter jämt 40 km kom jag ut på en grusväg med en trevlig nedförsbacke. När det var dags att bromsa in lite inför en sväng, hoppade cykeln plötsligt till i något gupp och jag satt framme vid styret.. Det gick ganska fort, gissningsvis uppåt 40km/h. Och inom tre millisekunder välte jag pladask. Det tog tvärstopp.

Det gjorde ganska ont, så min första tanke var: Vad har jag brutit? Men jag kände efter och insåg att jag konstigt nog varken brutit ben eller armar. Så det var bara att kravla sig upp. Jag hittade framskärmen och cykeldatorn en bit längre fram, och monterade dem. Sedan var det bara att kasta sig upp och fortsätta trampa :-)

Fast det tog emot att trampa eftersom jag hade ordentligt ont i höften. Jag märkte också att ett revben smärtade men jag valde att inte känna efter mer där.. Dessutom skrapade jag upp armbågen och ett knä ordentligt. Hela vänstersidan är förstås skrapad från axel till knä, och cykeltröjan var bara att slänga efteråt.

Nu efteråt känner jag också av en rejäl sträckning i nacken och att axeln ömmar. Troligtvis har jag en spricka i ett revben och höftbenet känns värre. Det är inte skönt att överhuvudtaget röra på vänster ben, för att inte tala om att gå. Men det blir bättre för varje dag. Fast idag har höften börjat bli både gul och blå. Läkaren på Lida trodde inte att jag brutit något i höften. Hoppas han har rätt..

En halvmil senare var den andra loopen slut och jag funderade på att bryta. Men eftersom jag kunde cykla 5km dit tänkte jag att det är väl lika bra att ta den sista tredje loopen på 20km också. Det gick förstås trögt och jag fick släppa alla tankar på en bra tid. Nu handlade det om att ta sig i mål. Speciellt uppförsbackarna var besvärliga eftersom jag knappt kunde trampa med vänster ben.

I vilket fall som helst var det plötsligt bara 5km kvar och strax därefter rullade jag i mål.. Fast tiden 4:14 blev minst en halvtimme sämre än vad jag tänkt mig. Med tanke på omständigheterna får jag väl vara nöjd med plats 337 av 520 anmälda. Nu hoppas jag bara att revbenet och höften läker tillräckligt snabbt, så att jag kan börja träna inför Riddarfjärdssimmet och Midnattsloppet i augusti.

Detaljer

Distans Tid Snitt
Varv 1 22 km 1:16:39 17,2 km/h
Varv 2 22,5 km 1:25:08 15,9 km/h
Varv 3 20,5 km 1:32:29 13,3 km/h
Totalt 65 km 4:14:16 15,3 km/h

>> Nästa långlopp

Banan

Tävlingen äger plats i Lida fritidsområde. Loppet består av tre sammankopplade slingor. Banan är omväxlande, rolig, lagom utmanande och går genom en otroligt vacker natur.

Läs mer: LidaLoop

tillbaka