13 oktober 2008

>> Långlopp

Hässelbyloppet

10 km Löpning : 2008-10-12

På söndagen var det dags för årets sista (tror jag) långlopp, Hässelbyloppet. Det är bara en mil, och det är på en ovanligt flack bana med bara elva meters höjdskillnad som mest. Så det var upplagt för en bra tid.

Å andra sidan har jag inte riktigt kom igång med löpträningen sedan halvmaran för en månad sedan. Halvmilen två gånger och milen en gång, förra helgen. Och då på sega 56 minuter. Så jag var lite osäker på formen.

Det bästa med söndagen var att vädret var alldeles fullkomligt lysande! Solen sken från en knallbå himmel ner på alla gröna, gula och röda löv, och på oss deltagare och åskådare. Och plötsligt gick starten.

Jag stod längst bak i startfältet och snackade med Semko, en gammal arbetskompis, som också skulle springa, och var inte riktigt beredd på startskotttet. Men det var nog lika bra det, för istället sprang jag på ren glädje, att äntligen var iväg, på årets sista utmaning..

Första kilometrarna kryssade jag mellan andra löpare tills jag hittade några som sprang i min takt. Sedan rullade det på bort till Råcksta där banan svängde tillbaka. Vid 5 km hade det gått under 24 minuter, vilket är personbästa.

Sedan började det gå lite trögare, men jag tog rygg på än den ena och än den andra, och lyckades hålla tempot uppe rätt hyfsat. Så jag började drömma om ett riktigt bra resultat, kanske till och med under 50 minuter..

Men framåt 7-8 km var jag rätt sliten, och tempot sjönk lite. Men i ett par väl placerade nerförsbackar fick jag bra rull som jag lyckades hålla nästan ända fram till Hässelby IP. Sista långsidan innan man sprang in på stadiumet gick segt, men väl inne lossnade proppen och jag formligen flög fram.

Sista stegen kändes riktigt långa och kraftfulla, för mig, och sedan tog jag ett skutt in över mållinjen :-) Och jag kom i mål på jämnt 50 minuter. Personbästa! Det känns riktigt bra. Målet var faktiskt hela 55 minuter, och även om jag varit säker på formen hade jag faktiskt inte drömt om mindre än 51 minuter..

>> Nästa långlopp

Banan

Hässelbyloppet avgörs på en flack och snabb bana genom Hässelby, Grimsta, Råcksta och Vällingby i nordvästra Stockholm. Nivåskillnaden mellan banans högsta och lägsta punkt är elva meter.

Banan går på parkvägar. Underlaget är asfalt, med undantag för starten där det är gräs och målet där underlaget är av allvädersmaterial. Banan har två vätskekontroller.

Starten sker på ett gärde 400 m från Hässelby Idrottsplats. Målet är inne på den 86 år gamla idrottsplatsen.

Årets lopp hade deltagarrekord med mer än 3000 anmälda löpare.

Läs mer: Hässelbyloppet

tillbaka