Idag klarade jag av Tjurruset för tredje gången. Men det var en pärs. Enligt banchefen skulle det vara en något lättare bana än fjolårets extrema bana på Norra Djurgården. Och till större delen kan jag nog hålla med. Men det var mer kärr och mindre möjligheter att kunna springa. Samt ett dyngdike.
Utan att ha tittat på gps-loggen känns det som om det var ungefär två-tre kilometer som det var möjligt att springa. Resten var kärr, träsk, lera och dynga där det var omöjligt att springa, eller möjligtvis ett enkelfiligt spår genom obanad terräng där det var omöjligt att springa om någon gick framför.
Det innebär att det tog väldigt lång tid att komma igenom de tio kilometerna. Fastän jag sprang överallt där det var möjligt tog det hela nittio minuter för mig. Och fastän jag hade satt mitt mål till sjuttio minuter är jag ändå nöjd. Det gick helt enkelt inte att springa mycket fortare.
Förutom sista kilometern då jag hade krampkänning i bägge benen, från tå till rumpa. Anledningen var dyngdiket strax innan. Mellan 8½ och 9 km skulle man ta sig igenom ett halv kilometer långt dike fyllt med dynga som nådde halsen där det var som djupast.
Hade man varit själv hade det gått bättre, men med hundratals man framför tog det tvärstopp och man fick stå i dyngdiket och vänta på att de som var framför skulle behaga komma vidare. Det innebar att jag blev ordentligt nedkyld i musklerna och fick krampkänning när jag väl kom upp.
Fram till dess hade det varit ett "bra" lopp, massor med kärr, backe upp och ner, obanad terräng och några löpsträckor, dvs varierad terränglöpning. Men att stå still i ett dike fyllt med dynga och vänta på dem framför är inte lika skoj.
Det innebär att jag tror att jag skippar Tjurruset framledes. Jag älskar terränglöpningen, men den typen av hinder som är gjorda för publiken och inte löparna avskräcker. Det finns så mycket andra roliga lopp att ställa upp i.
Distans | Tid |
---|---|
10 km | 1:29:34 |
Banan har fler backar än vad de senaste årens banor haft, och det blir mer löpning genom obanad terräng än något år tidigare. Det är lika mycket vatten som i fjol, men inte lika djupt. Om vattnet förra året nådde till midjan eller till halsen så når vattnet nu till knäna eller till låren, enligt banchefen.
- Banan är tuff och lerig. Det blir halt på vissa partier. Jag rekommenderar alla deltagare att använda dobbade skor, t.ex. trailskor. Med vanliga löparskor blir det svårt att ta sig fram olika delar av banan.
– Eftersom långa sträckor går genom obanad terräng, där det bitvis är tät undervegetation, är det en klar fördel att ha en långärmad tröja och långa byxor eller tights.
– På flera ställen passeras naturliga hinder i skogen, t.ex. nedblåsta träd som man får klättra över eller krypa under. Här kan det vara en skönt att ha handskar.
0 – 1 kilometer
Lätt löpning på en bred stig så att deltagarna kan skaffa sig en position i
startgruppen som motsvarar deras löpstyrka. Strax före en kilometer kommer
en brant skidbacke som är mycket krävande. Här är det halt och besvärligt
att ta sig upp utan dobbade skor.
1 – 2 kilometer
Tämligen lätt löpning på en småkuperad stig.
2 – 3 kilometer
Mestadels löpning på stig, men också ett parti på ett par hundra meter med
löpning på asfalt. Ganska lättlöpt.
3 – 4 kilometer
Ett längre parti där banan går genom obanad terräng. Det finns snitslar på båda
sidor av banan som markerar den korridor i skogen där löparna ska ta sig fram.
Här finns flera naturhinder med nedblåsta träd som ska passeras. På denna kilometer
är banan kuperad och mycket blöt.
4 – 5 kilometer
Först är det löpning på en bredare stig, sedan obanad terräng. Upp mot passeringen
5 km väntar en kraftig stigning.
5 – 6 kilometer
Det här är banans vackraste sträcka. Lätt löpning på en bred stig, svagt utför.
Vid 5,5 km kommer ett jobbigt parti när banan går genom ett kärr.
6 – 7 kilometer
Ett småkuperat parti där man omväxlande springer på en bred stig och omväxlande
springer genom obanad terräng.
7 – 8 kilometer
Banan går på en bred stig. Strax före 8 km passeras ett krävande vattenhinder.
8 – 9 kilometer
Detta är banans jobbigaste del med löpning genom ett träsk, passering av ett
kryphinder och sedan ett nära 400 meter långt vattenhinder.
9 – 10 kilometer
Avslutningen av banan är svårlöpt och tungsprungen på ett lerigt parti med uppbyggda
hinder.
Årets tjurrus hade deltagarrekord med 6668 löpare anmälda, 4327 herrar och 2342 damer. Av dessa gick 3371 herrar och 1806 damer i mål, totalt 5177 löpare.
Läs mer: Tjurruset