Tärningens Drinkar

Min favorit är Dry Martini.


DRY MARTINI

  • 6/7 torr gin
  • 1/7 torr vermouth

  • Rörs med is och silas i kylt glas. Serveras med oliv.

    MARTINI MEDIUM (PERFECT)

    (Annan blandning ger annat namn.)
  • 4/5 torr gin
  • 1/5 torr vermouth

  • Rörs med is och silas i kylt glas. Serveras med oliv.

    DICE DRY MARTINI

    (Min blandning har mitt namn :-))
  • 7/8 torr gin
  • 1/8 torr vermouth

  • Rörs med is och silas i kylt glas. Serveras med oliv.

    SWEET MARTINI

  • 3/4 torr gin
  • 1/8 torr vermouth (tex Noilly Prat)
  • 1/8 söt vermouth (tex Martini Rosso)

  • Rörs med is och silas i kylt glas. Serveras med rött bär.
    Ett stänk Orange Bitter, om så önskas.
    Vissa utesluter den torra vermouthen helt.

    MANHATTAN

  • 4,5-6 cl blended whiskey
  • 1,5 cl söt vermouth (tex Martini Rosso)
  • 1 stänk bitter, tex Angostura

  • Rörs med is och silas i kylt cocktailglas. Ett maraschinokörsbär på pinne som garnering.

    DRY MANHATTAN

  • 4,5-6 cl blended whiskey
  • 1,5 cl torr vermouth (tex Noilly Prat)
  • 1 stänk bitter, tex Angostura

  • Rörs med is och silas i kylt cocktailglas. Vrid en bit citronskal eller lägg i en oliv, istället för körsbär.

    OLD-FASHIONED

  • 6-8 cl whiskey
  • 1-2 skedar sockerlag, eller 1 upplöst sockerbit
  • några droppar Angostura Bitter
  • några stänk citron

  • Lös upp sockret, blanda med bittern, tillsätt whiskey och isbitar, vrid och släpp i en bit citronskal.

    WHISKEY SOUR

  • 2/3 whiskey
  • 2/9 citrusjuice
  • 1/9 sockerlag

  • Blandas med isbitar, skakas och silas. Garneras med rött cocktailbär.

    DAIQUIRI

  • 8/11 vit kubansk rom
  • 2/11 limejuice
  • 1/11 socker (helst sockerlag)

  • Skakas med finkrossad is och silas. Garnera med limeklyfta på kanten.
    Perfekt i sin rena form (ej frozen).

    SIDECAR

  • 1/2 (alt 1/3) cognac
  • 1/4 (alt 1/3) Cointreau (Triple Sec)
  • 1/4 (alt 1/3) citronjuice (Lämpligare än limejuice tillsammans med cognac.)

  • Skakas med is och silas. Kan serveras med en bit citronskal om så önskas.

    MINT JULEP

  • 6-9 cl bourbon whiskey
  • 1 matsked socker
  • lite sodavatten
  • 4 myntakvistar

  • (Det finns olika skolor för hur drinken skall blandas, om myntabladen skall krossas eller ej etc.)

    PIÑA COLADA

  • 6 cl Golden Rum
  • 9 cl osötad ananasjuice

  • Blandas helst i elmixer med finkrossad is och silas. Serveras med iskuber, sugrör och gärna en ananasskiva.
    Ofta tillsätts dessutom 3-6 cl kokosmjölk, men det ingår inte i grundreceptet.

    CAIPIRINHA

  • 6 cl Cachaca (sockerrörsbrännvin)
  • 1-2 cl sockerlag
  • 6 cl Rose Lime, eller 3-4 mosade limeklyftor, eller 1 mosad limefrukt

  • Skakas med finkrossad is och silas.

    CAIPIROSCA

    (Ersätt Cachaca med vodka i Caipirinha, annars samma.)
  • 6 cl vodka
  • 1-2 cl sockerlag
  • 6 cl Rose Lime, eller 3-4 mosade limeklyftor, eller 1 mosad limefrukt

  • Skakas med finkrossad is och silas.

    Recept från den amerikanska OFFICIAL MIXER'S MANUAL (1975)

    Alla bilder från CocktailGuiden.

    12 februari 2008