8 september 2007

>> Långlopp

Engelbrektsloppet

6 mil skidåkning : 2006-02-12

Nu är Engelbrektsloppet avklarat! Loppet är på 'bara' sex mil, men enligt utsago betydligt mer kuperat än Vasaloppet. Till råga på allt stämde inte väderprognosen som sade -7 till -3. Det var snarare -3 till +3, vilket gjorde att vallningen var tokig, det vill säga att spåren blev glashala i uppförsbackarna. Det spelade ingen roll om man stannade och lade på kletigaste fästet innan backen, det bara kasade bakåt..

Dessutom gick jag ut lite hårt. Precis det jag var rädd för och som jag tänkte på hela tiden. Men det kändes inte så förrän mitt i en lång uppförsbacke efter 15km. Sedan gick det i knapp styrfart till 35km. Därefter började det funka någotsånär igen, förutom i de bakhala uppförsbackarna. Sista halvmilen hade jag till och med bra kraft och fart in i mål.

Mitt mål var att komma under sex timmar, även om jag hoppades på ungefär fem timmar. Resultatet blev knappt fem och en halv timmme, vilket jag faktiskt får vara rätt nöjd med. Dessutom var det mer eller mindre stillastående kö i spåren i ungefär tjugo minuter efter starten. Men tiden innebar plats 170 av 347 startande i motionsklassen. I övre halvan!

Så här dagen efter är man rätt mör i kroppen. Så det känns rätt bra att bara sitta stilla framför datorn och lugnt knappa på tangentbordet :-)

>> Nästa långlopp

Banan

Kristinaloppet och Engelbrektsloppet körs på spår norr om Norberg med målgång på Torget från den norra sidan. Kristinaloppet körs i ett varv medan Engelbrektsloppet går i två varv. På det andra varvet utgår slingan runt Håberget. Engelbrektsloppet är 60 km. Om man åker skidor från tävlingsexpeditionen till start tillkommer 2 km. En bra sträcka att testa vallningen på!

Observera att på Engelbrektsloppets andra varv används inte slingan runt Håberget.

Läs mer: Engelbrektsloppet

tillbaka